piątek, 25 marca 2016

Biszkopt z kremem, dżemem i kokosowo-owsianą posypką

Do świąt coraz bliżej, więc czas aby powoli zacząć przygotowania i zaopatrzyć się we wszystkie składniki potrzebne do świątecznych wypieków. Jeśli w swojej spiżarce nie macie już domowego dżemu z czarnej porzeczki czym prędzej go kupcie i przygotujcie z jego udziałem pyszne ciasto. Biszkopt z kwaskowym dżemem porzeczkowym, kremem i kokosowo-owsianą posypką na naszym świątecznym stole zawsze robi furorę. W cieście każdy znajdzie coś ulubionego, jedni uwielbiają jego krem, inni posypkę z wiórek i płatków owianych. Jedno jest pewnie- ciasto smakuje wszystkim :)

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 8 łyżek pełnoziarnistych płatków owsianych CENOS
  • ok. 5-6 łyżek masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:

Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mikser wyłączamy. Mąki przesiewamy do miski i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem wyjmujemy i zrzucamy z około 1 m wysokości na ziemię. Ostawiamy do wystygnięcia z piekarniku.  

Budyń gotujemy z cukrem. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.

Jedną część biszkoptu ponczujemy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Następnie smarujemy równo dżemem. Na dżem wykładamy połowę kremu budyniowego, drugą część biszkoptu i pozostały krem.

Do rondelka przekładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, masło i cukier puder Podgrzewamy często mieszając do momentu aż uzyskają złoty kolor. Studzimy i posypujemy wierzch ciasta.

Smacznego :) 






Zapraszam na stronę CENOS 
oraz na ich fanpage na facebooku!

Wiosenne słodkości 2016

Brak komentarzy: