sobota, 23 września 2017

Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym - łatwe, szybkie i tanie

Ciasto bez miksera ? Wszystko jest możliwe :) Dziś przepis na bardzo szybkie, proste w wykonaniu i tanie ciasto jogurtowe. Ciasto wzbogaciłam o mus brzoskwiniowy, który przełamał smak ciasta. Ciasto idealnie pasuje do kubka kawy lub herbaty. Ten przepis musi pojawić się w Waszym zeszycie z przepisami :)

Składniki:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • aromat (opcjonalnie)
  • szczypta soli o'Sole Cenos
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 min. Gdy ciasto całkowicie wystygnie dzielimy je na 2 części.

Galaretkę brzoskwiniową oraz żelatynę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Brzoskwinie odsączamy z syropu i blendujemy je na mus. Tężejącą galaretkę łączymy z musem i wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby mus całkowicie stężał. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)


1 komentarz:

Zuza pisze...

puszyste jak chmurka :)