A dziś przedświąteczny przepis na piernikowe misie z marmoladą zarówno dla dużych jak i dla małych. Formę z misiami dostaniecie w większości supermarketów, w sklepach z artykułami do kuchni, jak również w internecie. Misie robi się bardzo szybko, a efekt końcowy jest po prostu wyśmienity. W mojej formie można upiec 6 dużych misiów. Przepis znalazłam tu.
Składniki (na 6-8 dużych miśków):- 240 g miodu
- 120 g masła
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 6 łyżek powideł (lub dowolnej marmolady)
- roztopiona czekolada gorzka, mleczna, biała, lukier do dekoracji,kolorowe pisaki
Do garnuszka z grubym dnem wkładamy miód i masło. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Gdy całość się połączy, garnuszek zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Mąkę razem z sodą, przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Do miski z suchymi składnikami wbijamy jajka i dolewamy mieszankę miodową (może być lekko ciepła). Całość miksujemy do połączenia składników.
Formę z misiami smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manna. Każdą foremkę napełniamy do 1/3 wysokości. Następnie na środek każdego misia kładziemy płaską łyżeczkę marmolady/powideł. Następnie marmoladę przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości foremki. Jeśli zostanie wam ciasta nie dopełniajcie do maksymalnej wysokości foremki, ponieważ misie bardzo urosną ! Pozostałe ciasto możecie przełożyć do foremek silikonowych i upiec dodatkowe 2 muffinki.
Misie pieczemy w temperaturze 170ºC przez 20 - 23 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika, a misie studzimy w formie. Wystudzone misie dekorujemy czekoladą lub kolorowymi pisakami.
Smacznego :)
Mąkę razem z sodą, przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Do miski z suchymi składnikami wbijamy jajka i dolewamy mieszankę miodową (może być lekko ciepła). Całość miksujemy do połączenia składników.
Formę z misiami smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manna. Każdą foremkę napełniamy do 1/3 wysokości. Następnie na środek każdego misia kładziemy płaską łyżeczkę marmolady/powideł. Następnie marmoladę przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości foremki. Jeśli zostanie wam ciasta nie dopełniajcie do maksymalnej wysokości foremki, ponieważ misie bardzo urosną ! Pozostałe ciasto możecie przełożyć do foremek silikonowych i upiec dodatkowe 2 muffinki.
Misie pieczemy w temperaturze 170ºC przez 20 - 23 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika, a misie studzimy w formie. Wystudzone misie dekorujemy czekoladą lub kolorowymi pisakami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz