Okres jesienno-zimowy jednoznacznie kojarzy mi się z zapachem przyprawy korzennej, cynamonu, kardamonu i innych aromatycznych przypraw.
Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto wg. Siostry Anastazji o nazwie Gargamel. Ciasto składa się z 3 placków przełożonych maślanym kremem. Dwa placki na zewnątrz są piernikami, natomiast środkowy składa się głównie z bakalii. Mnie osobiście krem nie przypadł do gustu, jednak domownikom smakował. Wypróbujcie przepis i sami napiszcie co sądzicie o tym cieście :)
Przepis znalazłam w książce "100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji".
Ciasto piernikowe:
Smacznego :)
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag płynnego miodu
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 20 dag bakalii
Wkładka:
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 4 jaja
- 25 dag bakalii
Masa:
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Ciasto piernikowe
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Pod koniec ucierania dodajemy pozostałe składniki. Pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniejszym ciastem. Ciasto dzielimy na 2 placki i pieczemy ok. 30-40 min w temp 180 C lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Studzimy.
Wkładka
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu ubitą piane z białek. Pieczemy placek w temp 180 C ponownie przez 30-40 min. (Należy kontrolować czas pieczenia i jakiś czas zaglądać do ciasta przez szybkę. Czas pieczenia wydłuży się jeśli wasze jabłka miały w sobie dużo soku). Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Masa
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na dwie części.
Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz