wtorek, 27 stycznia 2015

Gargamel wg. Siostry Anastazji

Okres jesienno-zimowy jednoznacznie kojarzy mi się z zapachem przyprawy korzennej, cynamonu, kardamonu i innych aromatycznych przypraw. 
Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto wg. Siostry Anastazji o nazwie Gargamel. Ciasto składa się z 3 placków przełożonych maślanym kremem. Dwa placki na zewnątrz są piernikami, natomiast środkowy składa się głównie z bakalii. Mnie osobiście krem nie przypadł do gustu, jednak domownikom smakował. Wypróbujcie przepis i sami napiszcie co sądzicie o tym cieście :) 

Przepis znalazłam w książce "100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji".

Składniki:
Ciasto piernikowe:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 20 dag bakalii

Wkładka:
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jaja
  • 25 dag bakalii
Masa:
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
Wykonanie:

Ciasto piernikowe
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Pod koniec ucierania dodajemy pozostałe składniki. Pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniejszym ciastem. Ciasto dzielimy na 2 placki i pieczemy ok. 30-40 min w temp 180 C lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Studzimy. 

Wkładka
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu ubitą piane z białek. Pieczemy placek w temp 180 C ponownie przez 30-40 min. (Należy kontrolować czas pieczenia i jakiś czas zaglądać do ciasta przez szybkę. Czas pieczenia wydłuży się jeśli wasze jabłka miały w sobie dużo soku). Pozostawiamy do wystudzenia.

Masa
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na dwie części.

Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.

Brak komentarzy: