czwartek, 8 stycznia 2015

Migdałowiec (bez pieczenia) wg. Siostry Anastazji

Ciasta które nie wymagają pieczenia pasują na każda okazję. Dziś przepis na ciasto o nazwie Migdałowiec, który znalazłam w książce "100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji" i dostosowałam do własnych potrzeb zamieniając krakersy na spodzie na herbatniki. Dzięki tej zamianie, ciasto łatwiej się kroiło i przenosiło na talerz. 
Ciasta Siostry Anastazji bardzo lubię i przyrządzam je na większe okazje i uroczystości, ponieważ wyglądają wspaniale na stole i talerzu, a ponadto są bardzo smaczne.
Z książki tej piekłam również Ciasto Sezam wg. Siostry Anastazji

Jeśli szukacie innego przepisu na ciasto bez pieczenia, polecam Panią Walewską (bez pieczenia).

Składniki ( na dużą blachę)
Krem budyniowy:
  • 1 l mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g masła
Dodatkowo:
  • 1,5 paczki krakersów
  • 1 opakowanie herbatników
  • 400 g masy krówkowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g płatków migdałowych
Wykonanie:

Mleko z puszki gotujemy przez 3 godz, następnie studzimy.

Na patelni lekko przyrumieniamy płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodajemy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,budyń,jajko.Mieszamy(można blenderem). Resztę mleka gotujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Stale mieszając gotujemy budyń, następnie studzimy.


Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubijamy (można z odrobiną cukru) i łączymy z chłodną żelatyną.


Przełożenie ciasta: 

krakersy (zastąpiłam herbatnikami)
masa budyniowa (zimna)
krakersy
karmel z mleka słodzonego
krakersy
bita śmietana
płatki migdałowe

Smacznego :)




2 komentarze:

wiedzma pisze...

Potwierdzam, jadłam i jest to przepyszne ciasto!!!

gin pisze...

Mmm, wygląda naprawdę fantastycznie :)