Ciasta które nie wymagają pieczenia pasują na każda okazję. Dziś przepis na ciasto o nazwie Migdałowiec, który znalazłam w książce "100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji" i dostosowałam do własnych potrzeb zamieniając krakersy na spodzie na herbatniki. Dzięki tej zamianie, ciasto łatwiej się kroiło i przenosiło na talerz.
Ciasta Siostry Anastazji bardzo lubię i przyrządzam je na większe okazje i uroczystości, ponieważ wyglądają wspaniale na stole i talerzu, a ponadto są bardzo smaczne.
Z książki tej piekłam również Ciasto Sezam wg. Siostry Anastazji.
Ciasta Siostry Anastazji bardzo lubię i przyrządzam je na większe okazje i uroczystości, ponieważ wyglądają wspaniale na stole i talerzu, a ponadto są bardzo smaczne.
Z książki tej piekłam również Ciasto Sezam wg. Siostry Anastazji.
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 250 g masła
- 1,5 paczki krakersów
- 1 opakowanie herbatników
- 400 g masy krówkowej
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 100 g płatków migdałowych
Mleko z puszki gotujemy przez 3 godz, następnie studzimy.
Na patelni lekko przyrumieniamy płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodajemy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,budyń,jajko.Mieszamy(można blenderem). Resztę mleka gotujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Stale mieszając gotujemy budyń, następnie studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubijamy (można z odrobiną cukru) i łączymy z chłodną żelatyną.
Przełożenie ciasta:
krakersy (zastąpiłam herbatnikami)
masa budyniowa (zimna)
krakersy
karmel z mleka słodzonego
krakersy
bita śmietana
płatki migdałowe
Smacznego :)
2 komentarze:
Potwierdzam, jadłam i jest to przepyszne ciasto!!!
Mmm, wygląda naprawdę fantastycznie :)
Prześlij komentarz