środa, 7 października 2015

Powidlaczek- szybie korzenne ciasto z powidłami

Na zewnątrz coraz chłodniej więc przyda się coś rozgrzewającego. Powidlaczek to bardzo proste ciasto do którego wykonania wystarczy mieć składniki i ... widelec lub łyżkę do wymieszania. Ciasto jest szybkie, proste w wykonaniu i nie za słodkie. Powidła dodane do ciasta sprawiają, że ciasto jest miękkie i na długo zachowuje swoją świeżość.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można użyć kawy zbożowej)
  • szczypta soli
Do przełożenia:
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Wykonanie:
Mokre składniki mieszamy w jednej misce. Do drugiej miski przesiewamy składniki suche. Suche składniki przesiewamy do 1 miski i mieszamy łyżką/widelcem. Ciasto przelewamy do formy w kształcie keksówki o wymiarach 11x22 cm (lub o zbliżonych). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach i pieczemy ok. 50 min. Ostudzone ciasto kroimy na 2 części i przekładamy je pozostałymi powidłami ze słoiczka. Przed podaniem ciasto możemy polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać odrobiną cukru pudru.

Smacznego :)






Czas na śliwki

Czas na śliwki

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Jak ja uwielbiam tego typu placki, a jak mam wszystkie składniki w domu to w ogóle szał :D
Muszę przetestować, bo wygląda superr!