niedziela, 11 października 2015

Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia)

Tym razem NIE upiekło mi się :) Dziś przepis na ciasto 3 Bit, które nie wymaga pieczenia. Ciasto jest idealne dla osób które lubią bardzo słodkie desery. W skład ciasta wchodzi bowiem cała puszka masy krówkowej. Ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze się kroi i smakuje niebiańsko, dlatego warto przygotować je dzień przed podaniem :) 

Składniki:
  • 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
  • ok. 510 g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400-500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50 g czekolady deserowej/gorzkiej
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)
Wykonanie:
Kwadratową formę o wymiarach 30x24 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, z cukrem z prawdziwą wanilią i margaryną. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem w proszku i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok. 1 min do momentu aż zgęstnieje.Gorący budyń wylewamy na masę z herbatników i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Ciasto w tej formie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem. Śmietanę równo wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Smacznego :)




Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Brak komentarzy: