sobota, 28 listopada 2015

Ciasto Usta Adama

Pierwszy raz jadłam to ciasto na przerwie w pracy. Przygotowała je wówczas jedna z moich koleżanek. Ciasto wówczas tak bardzo mi posmakowało, że postanowiłam że kiedyś na pewno je przygotuje. Ciasto Usta Adama to połączenie ciasta kakaowego, z biszkoptami przełożonymi marmoladą i kremem budyniowym. Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Polecam upiec na mniejsze i większe okazje.

Przepis bierze udział w akcji mojpieknystol.pl
Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 150-200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 6 jajek
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g okrągłych biszkoptów
  • marmolada lub powidła śliwkowe
Krem:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 200-250 g masła
  • 100 g cukru
Polewa: 
  • 125 g margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao, wodę doprowadzamy do wrzenia i często  mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie biszkopty smarujemy marmoladą/powidłami i sklejamy do siebie. Układamy je równo w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach (38 x 24 cm lub zbliżonych)  Białka oddzielamy od żółtek. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo żółtka, następnie dodajemy mąkę  przesiana z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciastem zalewamy przygotowane w formie biszkopty. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C przez 30-40 min. Upieczone ciasto studzimy. Ciasto można nasączyć dodatkowo 1 szkl wody z cytryną lub naparem z herbaty.

Budyń rozrabiamy w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i 50 g masła. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń. Chwilę gotujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy małe porcje budyniu cały czas ucierając. Przygotowaną masę wykładamy równo na ostudzone czekoladowe ciasto,następnie blachę z ciastem wkładamy do lodówki.

Margarynę, cukier, kakao przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na chwilę aby napęczniała. Śmietanę oraz żelatynę przekładamy do rondelka i mieszamy z masą kakaową. Ostudzoną polewą równo polewamy ciasto.

Smacznego :)






Jesienne słodkości!

      8 komentarzy:

      Kinga pisze...

      Smacznie!

      Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

      Gotuje na co dzień pisze...

      ŚWIETNE CIACHO! Jeszcze nie robiłam.Zapisuję przepis i zapraszam na ''Cycek teściowej '' pozdrawiam

      http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/05/cycek-tesciowej-wg-anastazji.html

      Ola pisze...

      Boskie zdjęcia!

      Obżarciuch pisze...

      ciasto wygląda bardzo bardzo efektownie :) chyba muszę tutaj częściej zaglądać :D pozdrawiam serdecznie!

      Słodkie Niebo pisze...

      Cieszę się że zdjęcia się podobają Ola :) I zapraszam częściej Garbiela Borowiec, na święta będą przepisy na kolejne pyszne ciasta.

      Anonimowy pisze...

      Co oznacza w
      ykladamy ciasto i wkładamy, gdzie?

      Słodkie Niebo pisze...

      Błąd poprawiony :)

      Kaśka pisze...

      A placuszek wygląda ula la aż ślinka leci ❤ pozdrawiam serdecznie Panią życząc dalszych sukcesów kulinarnych