Za oknem buro i ponuro więc zapraszam na pyszne i kolorowe ciasto. Kakaowy biszkopt delikatnie nasączony ponczem, masa jogurtowa z kawałkami brzoskwiń, a wierzch udekorowany niebieską galaretką przeniesie nas na moment nad słoneczną plażę i lazurową wodę.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 4-5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 opakowanie masa jogurtowej z Dr. Oetker *
- 2 galaretki niebieskie/turkusowe
- 1 duża łyżka żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń
- sok z 1/2 cytryny
Biszkopt
Mąki przesiewamy z kakao i szczyptą soli. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35 cm lub o zbliżonym wymiarze. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 C.
Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia.
Ostudzony biszkopt nasączamy 1 szkl. ostudzonej wody z cytryną lub herbatą. Do ponczu można dodać opcjonalnie 1-2 łyżki Domowego Ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 900 ml wody. Studzimy.
Masę jogurtową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brzoskwinie kroimy w kostkę i przekładamy do masy jogurtowej. Masę przekładamy na biszkopt, równamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć przelewamy je na ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Smacznego :)
* Jeśli ciasto chcecie przygotować z klasyczną masą śmietanową zajrzyjcie na ciasto Zielona Gruszka a znajdziecie przepis na masę.
2 komentarze:
Do takiego ciasta to tylko drink z parasolką ;)
W takie dni jak teraz to ciasto to spełnienie marzeń :)
Prześlij komentarz