Uwielbiam tworzyć coś z niczego. Dziś pyszny przepis na kulki kokosowe a'la Rafaello, z tą różnicą że moje ciasteczka mogą spożywać weganie i osoby na diecie bezglutenowe. Dość że zdrowe to jakie pyszne! Chyba lepsze niż oryginał. Do środka takich kulek wg. uznania możemy włożyć migdał, orzech laskowy lub rodzynkę.
- 120 g wiórek kokosowych
- 100-120 g śmietanki kokosowej (biała część w puszcze z mleczkiem kokosowym)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/3 szkl. mąki ryżowej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej/mąki ryżowej
- 2-3 łyżki ksylitolu/cukru
- szczypta soli
Do miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli ciasto jest za sypkie należy dodać odrobinę śmietanki kokosowej.Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 25-20 min otwierając piekarnik raz na jakiś czas i przekręcając kulki na drugą stronę. Pieczemy na złoto.
Smacznego :)
2 komentarze:
Uwielbiam domowe :D
Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)
Prześlij komentarz