Uwielbiam dania z kapusty. Będąc dzieckiem pamiętam jak mama przygotowywała taką kapustę od czasu do czasu na obiad. Spróbowałam odtworzyć smak bigosu ze słodkiej kapusty dodając pomidory w puszce i odrobinę koncentratu Chili.
- 1 mała główka kapusty (ok.1-1,5 kg)
- 2 szkl. wody
- 1 mały przecier pomidorowy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 200 g boczku w kawałkach lub kiełbasy
- 1/2 łyżeczki Chili Proeco
- 1 łyżeczka Czosnku Proeco
- pieprz i sól
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 listków laurowych
- 1-2 płaskie łyżeczki kminku
Wykonanie:
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i siekamy nożem w paski. Przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, ziarenka pieprzu. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie kiełbasę/boczek kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Po tym czasie ogień zmniejszamy dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, chili, czosnek, podsmażoną kiełbasę i gotujemy jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kapustkę podajemy z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub jako dodatek do dań mięsnych.
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i siekamy nożem w paski. Przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, ziarenka pieprzu. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie kiełbasę/boczek kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Po tym czasie ogień zmniejszamy dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, chili, czosnek, podsmażoną kiełbasę i gotujemy jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kapustkę podajemy z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub jako dodatek do dań mięsnych.
1 komentarz:
Z pomidorami krojonymi jeszcze nie robiłam nigdy bigosu, ale połączenie wydaje się być bardzo smaczne :)
Prześlij komentarz