piątek, 30 sierpnia 2013

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak pyszny i wciągający przekładaniec. Ciasto to idealnie pasuje na różnego rodzaju okazje. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy poszukują czegoś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)
Składniki:
Na ciasto (na 3 blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm):
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp. 
  • 90 g margaryny 
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
  • 1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • 1 mała puszka (około 200g)  masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę  do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.


500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i  ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.


2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).

Wykonanie całości:
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.
Smacznego :) 

Polecam również przepis m.in. na:
Ciasto "Sezam" Siostry Anastazji



7 komentarzy:

Ervisha pisze...

W końcu i ja je muszę upiec :)

Kasia Jurek pisze...

ja ma troche inny przepis, ale to nie ważne, bo ciasto jest pyszne :)

Anonimowy pisze...

PYCHA !!! Robiłam na 1,5 porcji, bo wyszło mi za pierwszym razem zbyt cienkie, a na 1,5 porcji super wyglądało ! Dzięki za przepis.

Anonimowy pisze...

Czy te blaty piec razem czy każdy blat osobno?

Słodkie Niebo pisze...

Blaty można piec razem w piekarniku, na różnych poziomach w osobnych blaszkach. Każdy piekarnik trochę inaczej piecze wiec należy kontrolować czas i kolor przyrumienienia blatów.

Inez Siniarska pisze...

Nigdzie nie mogę dostać dużej paczki budyniu czy mogą być 2 normalne czy to będzie za dużo na tą ilość mleka.?

Słodkie Niebo pisze...

Duży budyń przeznaczony jest na 700 ml mleka. Jeśli takiego nie możesz dostać, użyj 1,5 opakowania normalnego budyniu :)