środa, 24 lutego 2016

Ciastka a'la "Raffaello" bezglutenowe i wegańskie

Uwielbiam tworzyć coś z niczego. Dziś pyszny przepis na kulki kokosowe a'la Rafaello, z tą różnicą że moje ciasteczka mogą spożywać weganie i osoby na diecie bezglutenowe. Dość że zdrowe to jakie pyszne! Chyba lepsze niż oryginał. Do środka takich kulek wg. uznania możemy włożyć migdał, orzech laskowy lub rodzynkę.

Składniki:
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 100-120 g śmietanki kokosowej (biała część w puszcze z mleczkiem kokosowym)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/3 szkl. mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej/mąki ryżowej
  • 2-3 łyżki ksylitolu/cukru
  • szczypta soli
Wykonanie:
Do miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli ciasto jest za sypkie należy dodać odrobinę śmietanki kokosowej.Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 25-20 min otwierając piekarnik raz na jakiś czas i przekręcając kulki na drugą stronę. Pieczemy na złoto.

Smacznego :) 

2 komentarze:

Kraina Sosny pisze...

Uwielbiam domowe :D

Cotakpachnie? pisze...


Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)