wtorek, 22 marca 2016

Ciasto Biały Lion- biszkopt z masą budyniową, kajmakiem, ryżem preparowanym

Lubicie domowe ciasta przygotowywane na wzór sklepowych batoników? :) Ze statystyk bloga wynika, że najczęściej szukanym przepisem na blogu jest Ciasto Snikers. Uważam, że ciasto Biały Lion, na które dziś przedstawiam przepis również sWam spodoba.  Ciasto smakuje wyśmienicie, delikatnie nasączony biszkopt z kremową masą budyniową, słodką masą kajmakową z ryżem preparowanym oraz przyjemnie chrupiącymi orzechami ziemnymi. Niewielką wadą ciasta jest jego utrudnione krojenie, dlatego też ciasto polecam przechowywać w lodówce. Polecam nie tylko na świąteczny stół :)

Składniki: (blacha o wymiarach 24x24 cm lub zbliżonych)
Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła
Dodatkowo:
Wykonanie:
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mikser wyłączamy. Mąki przesiewamy do miski i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem wyjmujemy i zrzucamy z około 1 m wysokości na ziemię. Ostawiamy do wystygnięcia z piekarniku.  

Budyń gotujemy z cukrem. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.

Biszkopt kroimy na 2 części. Lekko nasączamy go ponczem np. słabą ostudzoną herbatą lub woda z cytryną. Na biszkopt równo wykładamy kajmak wymieszany z ryżem. Następnie wykładamy 2/3 masy budyniowej i przykrywamy drugim biszkoptem (można również nasączyć wg. uznania). Wierzch smarujemy pozostałą masą budyniową i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy kilka godzin do lodówki lub na całą noc. 

Smacznego :)






Więcej informacji o produktach HELIO pisałam w poście: Paczka od HELIO.

Wiosenne słodkości 2016

5 komentarzy:

Jud pisze...

Wow, świetne :) Fajny pomysł z preparowanym ryżem :)

Anonimowy pisze...

Dlaczego rzucamy ciastem czy to konieczne?

Słodkie Niebo pisze...

W przypadku biszkoptu pieczonego bez proszku do pieczenia niezbędne jest gwałtowne uderzenie o blat/podłogę po to by biszkopt później nie opdał.

Lena pisze...

Co za wspaniałe ciasto:)

Lady Shepard pisze...

ja się od dłuższego czasu zastanawiałam na co mam ochotę..teraz już wiem :) thx, będę dziś działać :)