środa, 16 marca 2016

Wegańskie ciasto z karobem na oliwie (bez jajek, bez mleka)

Co zrobić gdy nie mamy w lodówce już ani jednego jajka, a mamy ochotę na kawałek pysznego ciasta do kawy ? Oto rozwiązanie tego problemu: Babka karobowa, bez jajek, bez masła i mleka! Z przepisu możecie również upiec również małe muffinki.Jeśli w domu nie macie karobu, zastąpcie go kakao lub czekoladą w proszku.

Składniki:
  • 1,5 szkl. płatków owsianych CENOS zmielonych bardzo drobno na mą w młynku/blenderze
  • 1/2 szkl. cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek (oleju)
  • 1 łyżka dowolnego octu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie ścieramy z niej skórkę.Suche składniki wsypujemy do jednej miski. W drugiej misce mieszamy składniki mokre i mieszamy je tylko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.

Smacznego :)  




Zapraszam na stronę CENOS 
oraz na ich fanpage na facebooku!

2 komentarze:

Gocha pisze...

Ile wychodzi płatków owsianych po zmieleniu? chciałabym użyć mąki owsianej i zastanawiam się ile - szklanka będzie ok?

Słodkie Niebo pisze...

Niestety nie jestem w stanie dokładnie oszacować wagi. Myślę, że spróbowałabym przyjąć iż 1 szklanka płatków to 3/4 szklanki mąki.