sobota, 6 lipca 2013

Bułeczki jogurtowe

Dziś przepis na pyszne pszenne bułeczki z dodatkiem jogurtu. Wykonanie ich nie jest wcale takie trudne. Mojego ciasta nie wyrabiałam za długo, a jednak bułeczki po upieczeniu były naprawdę puszyste. Przepis znalazłam tu. Bułeczki najlepiej smakują z delikatnym twarożkiem, dżemem lub miodem. Mnie najbardziej smakowały z jogurtowym twarożkiem i dżemem brzoskwiniowym :) Pycha :)

 
Składniki:
  • 10 g drożdży suchych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 460 g mąki pszennej, typ 550
  • 1 jajko
 Wykonanie:
 
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do większej miski, a następnie zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Z ciasta formujemy dość długi wałek lub prostokąt o wymiarach 60 cm na 8 cm. Wyrobiony wałek z ciasta podsypujemy mąką. Następnie ostrym nożem odcinamy zgrabne bułeczki.
Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia (lub silikonową matę). Układamy na niej bułeczki, które przykrywamy ściereczką. Blachę z bułkami odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce również na około 30-40 minut.
  
Po wyrośnięciu bułeczki pieczemy 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przed pieczeniem wsypujemy szklankę lodu na dno piekarnika. Studzimy na kratce
   
Smacznego :)



2 komentarze:

Ola pisze...

ja także wybrałabym takie dodatki :)

Elficzna pisze...

oj takie śniadanko w sobotę to rozpusta ! :)