'Pan de sal' to bułki rodem z Filipin. Nazwę bułek tłumaczy się jako solony chleb. Przepis na nie został przywieziony do Filipin w XVI wieku przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy. Ciasto drożdżowe formowane jest w rulon, kolejno obsypywane w bułce tartej. Bułki zachwycają zarówno wyglądem jak i smakiem, są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a całości dopełnia ich przepyszny smak. Przepis znalazłam tu. Polecam bo są naprawdę pyszne :)
Składniki (na 10 - 12 sztuk):
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
- bułka tarta, do obtoczenia
Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi należy zrobić rozczyn), dodajemy sól, cukier i wodę wymieszaną z olejem. Ciasto wyrabiamy aby było ono miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do miski, uprzednio oprószonej mąką. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, zwijamy w gruby rulon, tak jak zwija się naleśniki. Rulon obtaczamy w bułce tartej. Za pomocą ostrego noża ciasto dzielimy na 10 - 12 części. Kawałki układamy na blaszce rozcięciem ku górze. Bułki przykrywamy lnianym ręczniczkiem na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Bułki pieczemy w temperaturze 210ºC przez ok. 20 minut lub do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Bułki pieczemy w temperaturze 210ºC przez ok. 20 minut lub do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz