W zamrażalniku uzbierała mi się spora liczba białek i ponownie postanowiłam je wykorzystać do jakiegoś pysznego wypieku. Zastanawiałam się tylko co upiec ? Bo przecież piekłam już Ciasto na białkach z jagodami, Bezy, Pieguska... no i tym razem pomyślałam o upieczeniu Babki !!
Babka Tulipan jest bardzo prosta w swoim wykonaniu, a po upieczeniu wygląda bardzo ciekawie i kolorowo. Jestem pewna że nikt z gości nie zauważy że ciasto jest upieczone na samych białkach :)
Składniki:- 6-7 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki kakao
- 1 kisiel np. truskawkowy, żurawinowy itp
- 1/2 szklanki maku
Białka ubijamy na sztywno (mrożone rozmrażamy, wyjmując pudełko w którym były białka w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia). Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i partiami dodajemy do białek. Chwilę mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, sok z cytryny i krótko ucieramy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i równo obsypujemy bułką tartą. Ciasta wykładamy do formy w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut.
Smacznego :)
1 komentarz:
kiedyś tez ja piekłam dość często, smaczna i afjnie wygląda
Prześlij komentarz