Uwielbiam produkty pełnoziarniste, dlatego sama kolejny raz postanowiłam przygotować pieczywo w domu. Tym razem padło na pełnoziarniste bagietki, które posypałam sporą ilością nasion (tak aby przemycić jeszcze więcej witamin :) ). Takie bagietki możecie śmiało podawać z zupami np. typu krem, jeść na śniadanie lub zabrać ze sobą na piknik !
Składniki (na 6-8 sztuk):
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej, orkiszowej lub żytniej
- 200 g mąki pszennej typ (650)
- 1 łyżeczka soli
- 10 g drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 g mleka w proszku*
- 350 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko do posmarowania bułek
- ziarna do posypania: słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane itp.
Wykonanie:
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże instant, cukier i sól.(ze świeżymi należy zrobić rozczyn). W wodzie dokładnie rozpuszczamy mleko w proszku. Do miski z mąki dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je niewielką ilością mąką. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 6 części. Każdą formujemy w bagietkę lub podłużną bułeczkę którą delikatnie spłaszczamy. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką. Tak przygotowane bagietki odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bagietki, następnie obficie posypujemy mieszanką ziaren. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 6 części. Każdą formujemy w bagietkę lub podłużną bułeczkę którą delikatnie spłaszczamy. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką. Tak przygotowane bagietki odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bagietki, następnie obficie posypujemy mieszanką ziaren. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.
*jeżeli nie macie w domu mleka w proszku, do przygotowania bagietek możecie użyć świeżego mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz