środa, 14 maja 2014

Babka Tulipan na białkach

W zamrażalniku uzbierała mi się spora liczba białek i ponownie postanowiłam je wykorzystać do jakiegoś pysznego wypieku. Zastanawiałam się tylko co upiec ? Bo przecież piekłam już Ciasto na białkach z jagodamiBezyPieguska... no i tym razem pomyślałam o upieczeniu Babki !! 
Babka Tulipan jest bardzo prosta w swoim wykonaniu, a po upieczeniu wygląda bardzo ciekawie i kolorowo. Jestem pewna że nikt z gości nie zauważy że ciasto jest upieczone na samych białkach :)
Składniki:
  • 6-7 białek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 1 kisiel np. truskawkowy, żurawinowy itp
  • 1/2 szklanki maku
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno (mrożone rozmrażamy, wyjmując pudełko w którym były białka w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia). Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i partiami dodajemy do białek. Chwilę mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, sok z cytryny i krótko ucieramy. 

Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i równo obsypujemy bułką tartą. Ciasta wykładamy do formy w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut.

Smacznego :)

*Aby kolor ciasta do którego dodajemy kisiel był bardziej intensywny, możecie dodać jeszczę odrobinę barwnika.

 
 
Babki Wielkanocne 2015
Piknik majowy

1 komentarz:

Izaa pisze...

kiedyś tez ja piekłam dość często, smaczna i afjnie wygląda