Na blogu zamieściłam już sporą ilość przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami. Tym razem wstawiam przepis na Apple Pie czyli amerykańską szarlotkę. Piekłam ją kilka lat temu i niedawno postanowiłam odświeżyć przepis. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Backbuch” autorstwa Cynthi Barcomi. Autorka książki jest z pochodzenia Amerykanką, więc od początku wiedziałam, że szarlotka się uda. Ciasto jest bardzo maślane i smakuje wybornie. Przepis nieznacznie zmieniam i dostosowałam do swoich potrzeb.
Ciasto kruche:
- 420 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 330 g zimnego masła
- 140-160 ml zimnej wody
- 4- 5 jabłek
- 35 g mąki pszennej
- ok. 70– 100 g cukru w zależności od kwaśności jabłek
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Masło wkładamy na około 5-10 minut do zamrażalki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukier. Następnie wyjmujemy masło, kroimy kostkę i łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy ok. 140 ml zimnej wody i szybko zagniatamy aż składniki się połączą. Gdy ciasto nie chce się połączyć można dodać 2 łyżki wody. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy ćwiartki na mniejsze części. Jabłka mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem.
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przekładamy do silikonowej formy lub metalowej formy wysmarowanej masłem lub margaryną i wykładamy jabłka.
Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na 2- 3 mm. Ciasto kroimy za pomocą noża lub tak jak w moim przypadku radełka na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski układamy na przemian, tworząc kratkę. Brzegi ciasta dobrze sklejamy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C, a ciasto przykrywamy z góry folią aluminiową i pieczemy 50 min. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Masło wkładamy na około 5-10 minut do zamrażalki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukier. Następnie wyjmujemy masło, kroimy kostkę i łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy ok. 140 ml zimnej wody i szybko zagniatamy aż składniki się połączą. Gdy ciasto nie chce się połączyć można dodać 2 łyżki wody. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy ćwiartki na mniejsze części. Jabłka mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem.
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przekładamy do silikonowej formy lub metalowej formy wysmarowanej masłem lub margaryną i wykładamy jabłka.
Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na 2- 3 mm. Ciasto kroimy za pomocą noża lub tak jak w moim przypadku radełka na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski układamy na przemian, tworząc kratkę. Brzegi ciasta dobrze sklejamy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C, a ciasto przykrywamy z góry folią aluminiową i pieczemy 50 min. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
2 komentarze:
pysznie wygląda
a ja mam taka ochote na szarlotke... :D
Prześlij komentarz