poniedziałek, 16 marca 2015

Chleb pszenny na zakwasie żytnim i drożdżach

W lato na różnego rodzaju jarmarkach, targach, dożynkach i innych straganach można kupić prawdziwy, pachnący zakwasem chleb. Zatęskniłam za takim pachnącym chlebem. Dawno nie piekłam chleba w domu, więc musiałam przygotować zakwas. Zakwas przygotowałam z tego przepisu na mące żytniej razowej.Chleb upiekłam wg. łatwego przepisu z którego piekłam kilka lat temu swój pierwszy chleb. Przepis jak sami możenie niżej zobaczyć jest bardzo prosty. Do chleba można użyć najzwyklejszej mąki pszennej 650, a jeśli takiej nie macie można użyć mąki tortowej 450. Dzięki dodatkowi zarówno zakwasu jak i drożdży nie ma szans żeby chleb się nie udał. Polecam :) 

Składniki:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej 650 (może być również 450 czy 550)
  • 250 ml letniej wody
  • 7 g drożdży świeżych (lub 3,5 g suchych)
  • 1 łyżeczka soli np. himalajskiej
Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki ciasta chlebowego w misce lub na stolnicy. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ręcznie około 10-15 min, mikserem ok. 5-7 min). Ciasto wkładamy do miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą, tak żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce.

Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na blat, rozpłaszczamy na kształt prostokąta i składamy je na 3 części. Bochenek układamy tak, aby łączenie było na dole. Pergamin lub blachę posypujemy mąką i przekładamy do niej chleb. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia chleba.

Gdy chleb wyrośnie wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Chleb pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony studzimy na kratce.

Smacznego :)


  

2 komentarze:

Lena pisze...

cudownie wygląda, musi być pyszny :)

Słodkie Niebo pisze...

Oj był przepyszny :)