poniedziałek, 9 marca 2015

Kajzerki

Nie ma chyba nic lepszego na śniadanie jak zjedzenie chrupiącej kajzerki z masełkiem lub zjedzonej z twarożkiem, a do tego kakao lub kawa zbożowa. Kajzerki w tym kraju zna chyba każdy. W sklepach pojawiają się Kajzerki pełnoziarniste, Kajzerki posypane różnymi nasionami, jednak kajzerka, kajzerce nierówna. Nie wszystkie bułki które kupujemy są tak samo smaczne. Jedne mocno napuszone, inne watowate, a jeszcze inne nie mają nic wspólnego z chrupiącą skórką. Ostatnio sama postanowiłam przygotować ciasto, aby uzyskać właśnie te wymarzone chrupiące bułeczki. Przepis znalazłam tu i nieznacznie zmodyfikowałam. 
Składniki (12 bułeczek):
  • 3 szkl. mąki pszennej (ok. 450 g)
  • 150-200 ml. letniej wody
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych*)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski. Dodajemy 150 ml wody i zaczynamy wyrabiać. Pozostałą część wody dolewamy w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, wyrabiamy je jeszcze ok. 5 min. Ciasto odstawiamy na 10 min, aby chwilę odpoczęło, a następnie znów wyrabiamy przez ok. 5 min. 

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 h. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże bułki chcemy uzyskać). Ja swoje ciasto zwykle ważę na wadze, dziele przez ilość bułek jakie chce uzyskać i w ten sposób otrzymuje jednakowej wielkości bułki. Z każdej części ciasta formujemy bułkę, którą następnie lekko spłaszczamy  i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub blaszce wysypanej mąką. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30-40 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo wówczas za bardzo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki przed pieczeniem można z góry naciąć bardzo ostrym nożem nożem.

Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C przez ok. 15 min. Należy kontrolować czas pieczenia bułek.

Smacznego :)

* Jeśli zamiast drożdży instant używacie drożdży świeżych, należy wcześniej przygotować zaczyn. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. Gdy drożdże zaczną pracować, zaczyn łączymy z  resztą składników i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.

1 kajzerka to ok. 145,38 kcal
B [g] 5,36
W [g] 26,24
T [g] 1,86



3 komentarze:

An etka pisze...

A jaki typ mąki pszennej ?

Słodkie Niebo pisze...

Użyłam mąki pszennej 450 (tortowej. Pozdrawiam :)

An etka pisze...

Dziękuję i również pozdrawiam :)