wtorek, 17 marca 2015

Pancakes z batatem czyli placki ze słodkiego ziemniaka (bezglutenowe)

Były frytki z batatów, a dziś przepis na słodkie placki z batatów. Placki wyszły bardzo smaczne i .... bardzo żółte :) Batat nadał im tego wspaniałego koloru, a przez to placki wyglądały tak, jakby w swoim składzie zawierały kilkanaście żółtek. Bataty same w sobie są słodkie, więc ja do swoich placków nie dodałam cukru, natomiast polałam je z odrobiną syropu klonowego. Jeśli w swoim domu nie macie syropu klonowego, placki można polać płynnym miodem lub podać z dżemem czy świeżymi owocami. 
Inspiracją był przepis znaleziony tu. Polecam :)

Składniki:
  • 1 średni batat
  • 75 ml mleka sojowego, krowiego
  • 75 ml wody
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub zwykłego)
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Batata obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego talerza lub miski, którą przykrywamy drugim talerzem. Batata podgrzewamy w mikrofalówce przez 6-8 minut. Miękkiego batata rozgniatamy widelcem lub blenderujemy. Dodajemy mleko i wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy łyżkę mąki, jeśli ciasto nie chce odchodzić od łyżki dodajemy odrobinę wody. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. 

Smacznego :)


  

Bataty everywhere

2 komentarze:

pinkyyy pisze...

Pancakes pierwsza klasa *.* Wyglądają cudnie, batat w plackach jest przepyszny <3

Foodmania pisze...

świetne placuszki!