Szukacie przepisu na drożdżówki inne niż wszystkie ? A co powiecie na bardzo kruche świderki, które rosną dzięki drożdżom? Świderki nie smakują jak klasyczne drożdżówki, a bardziej jak ciastka. W zapachu też są wspaniałe, cynamonowo-cytrynowa nuta otula je swoim cudownym aromatem, aż ciężko nie skusić się i nie sięgnąć po kolejne ciastko do kawy.
- 500 g mąki pszennej
- 140 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżki ciepłego mleka
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny (można pominąć)
- kilka łyżek drobnego cukru wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować. Miękkie masło razem z cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny przekładamy do miski i mieszamy mikserem lub ręcznie. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Na końcu do masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto ok. 5 min.
Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 14-16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm. Każdy wałek należy obtoczyć w niewielkiej ilości cukru z cynamonem, następnie wałek skręcamy w świderek/spiralkę. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min, aby podrosły. Bułki pieczemy w temp 180 C przez 20-30 minut.
Smacznego :)
3 komentarze:
Ale fajne zawijaski :-)
mozna wyrobic ciasto w maszynie do chleba?
Myślę że powinno się udać :)
Prześlij komentarz