Jeśli w domu zabrakło bułek na śniadanie możecie upiec SŁODKIE muffinki... i to BEZ CUKRU! Muffinki przygotujecie ekspresowo i do umycia będzie tylko 1 miska :) Takie babeczki możecie zjeść na śniadanie, albo podać jako deser. Banalnie proste w przygotowaniu, a jakie pyszne... :)
Składniki (ok. 8-9 szt.): - 1 jajko
- 1 duży banan lub 2 małe
- 1 szkl. mąki żytniej razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Banana rozgniatamy widelcem lub blenderem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych, papierowych. Muffinki pieczemy około 15-20 min. Po upieczeniu lekko studzimy i przed podaniem opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
"Kandydatka na Miss Babeczki 2016/17"
8 komentarzy:
Mniam wyglądają bardzo zachęcająco
Są świetne :D
Czasami proste rozwiązania są najprostsze i w tym przypadku też zdrowe :)
Są świetne! Zrobiłam je już trzeci raz. Do wymieszanego ciasta tym razem dodałam garść rodzynek i wyszło rewelacyjnie. Dziekuje za przepis ;)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
A czy można zrobić bez jajka?? Wyjdą wtedy?, lub zamienić na jajka przepiórcze??
Bez jajek raczej nie wyjdą. Zamiana na jajka przepiórcze powinna być możliwa jednak zwiększyłabym odpowiednio ich ilość.
Bez jajek raczej nie wyjdą. Zamiana na jajka przepiórcze powinna być możliwa jednak zwiększyłabym odpowiednio ich ilość.
Prześlij komentarz