sobota, 20 lutego 2016

Szybkie bezglutenowe bułeczki z jabłkiem

Właśnie wracam do domu z Food Blogger Fest z głową pełną pomysłów i pełna torebką różnych słodkości. Nie zapominam jednak o Was i wrzucam szybki przepis na zdrowe bułeczki. Przygotowanie tych bułeczek zajmuje zaledwie kwadrans + czas pieczenia. Polecam :) 


Składniki:
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 200-250 g kremowego twarogu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu
Dodatkowo: 
  • 2 jabłka 
  • szczypta cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 C.  Z ciasta odrywamy kulki większe niż orzech włoski. Delikatnie je rozpłaszczamy na papierze do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Kawałki jabłek układamy na każdym placuszku delikatnie je dociskając do blaszki. Bułki przed pieczeniem można posypać odrobiną samego cynamonu lub odrobiną ksylitolu. Bułki pieczemy ok. 15 min. Studzimy na kratce.

Smacznego :)

12 komentarzy:

Mam to na widelcu pisze...

Serdecznie dziękuję za udział w akcji Pieczywo bez glutenu i za inspirację. Serdecznie pozdrawiam. Karol

Jud pisze...

Bardzo fajny pomysł na takie szybkie słodkości :)

Cooknomics pisze...

Super przepis, myślę, że spodoba się wielu studentom. Jeśli chcecie wiedzieć więcej o projekcie Cooknomics, który organizuje tą akcję, zapraszamy na https://www.facebook.com/Cooknomics/

Cotakpachnie? pisze...

Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)

Anonimowy pisze...

Fajny przepis szkoda ze nie wegański,, może ktoś by mógl coś podpowiedzieć,, zmodyfikować dla weganina :)

Beti pisze...

Mam pytanie, czym można zastąpić mąkę kukurydzianą i skrobię (nietolerancja pokarmowa) Bułeczki wyglądają apetycznie, pozdrawiam

Beti pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Beti pisze...

Mam pytanie, czym można zastąpić mąkę kukurydzianą i skrobię (nietolerancja pokarmowa) Bułeczki wyglądają apetycznie, pozdrawiam

Słodkie Niebo pisze...

Mąkę kukurydzianą zastąpiłabym mąka ryżową/jaglaną. Skrobie zastąpiłabym mąką z tapioki. Efektu nie jestem pewna ale spróbuje kiedyś upiec bułki takie bez mąki kukurydzianej i skrobi.

Słodkie Niebo pisze...

Polecam Muffinki z mąki ryżowej lub chleb bezglutenowy, może pani przejrzeć przepis i sprawdzić czy nie ma składników których nie może pani spożywać.
http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/02/muffiny-ryzowe-z-czekolada-i-masem.html
http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/02/bezglutenowy-chleb-z-marchewka.html
http://slodkieniebo.blogspot.com/2015/12/gofry-z-maki-ryzowej-bezglutenowe.html

Beti pisze...

dziękuję, spróbuję :-)

Beti pisze...

Dziękuję, spróbuję :-)