Święta już za moment, a Wy nie macie już siły na kuchenne zmagania z czasochłonnym makowcem? Jeśli chcecie przygotować coś świątecznego, a jednocześnie coś szybkiego polecam pyszne mini makowce w formie babeczek. Dodatkową zaletą tych muffinek jest to, że są one bezglutenowe! Produkty HELIO jako jedne z niewielu marek posiadają przekreślony kłos na swoich opakowaniach np. masy makowej!
Więcej o produktach HELIO pisałam tutaj.
Składniki:Więcej o produktach HELIO pisałam tutaj.
- 100 g masy orzechowej z kawałkami orzechów HELIO
- 4 jajka
- 350 g masy makowej HELIO
- 1 jabłko stare na tarce na dużych oczkach
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki ryżowej*
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami ziemnymi.
Smacznego :)
*Jeśli jednak nie macie w domu mąki ryżowej możecie ją zastąpić np.kaszą manną (wersja z glutenem).
Więcej ciekawych informacji i przepisów znajdziecie na
stronie www.helio.pl
5 komentarzy:
Wspaniałe babeczki, częstuje się :-)
Wyglądają bosko!
Pozdrawiam!
Prezentują się wyśmienicie :)
Wyglądaja wspaniale, czy zamiast masy orzechowej może być masa krówkowa o smaku orzechowym?:)
Tak zamiast masy orzechowej może być masa krówkowa lub masło orzechowe np. z kawałkami orzechów :)
Prześlij komentarz