piątek, 8 lutego 2019

Sernik karaibski z ananasem i mleczkiem kokosowym

Jeśli lubicie (tak jak ja :) ) smak kokosa, to zapraszam po przepis na pyszny sernik intensywnie kokosowy. Być może przepis wyda Wam się skomplikowany ze względu na ilość składników i warstw, jednak nie zrażajcie się tym wcale, ponieważ w rzeczywistości bardzo szybko się go robi. Smacznego ;) 


Składniki:
Na spód:
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich/laskowych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 200 g mascarpone
  • biała część śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru 
  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 1 ananas w puszce 
Wierzch:
  • 300 g śmietany 36%
  • 100 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:
Spód
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno formy o wymiarach 25x38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia.

Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i doprowadzamy do ich połączenia. Ciastem wykładamy dno formy i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.


Masa serowa:
Ananasa z puszki odsączamy z syropu. Następnie blendujemy go na mus. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.  

Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego ser mascarpone, mus ananasowy, jogurt, pianę z żółtek i mąkę ziemniaczaną.Całość mieszamy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na ostudzony kruchy spód. 

Sernik pieczemy przez 1 h w temp 170 C. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Wierzch
Mocno schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

*Do masy serowej opcjonalnie można dodać kieliszek kokosowego likieru. 








  Karnawałowe słodkości
       alt="Karnawałowe słodkości ">

3 komentarze:

Konesso pisze...

Piękny, gładki i wilgotny sernik. Takie lubimy najbardziej!

Slimi pisze...

Bardzo ładnie wygląda ten sernik. Musi być delikatny w smaku.

Line pisze...

Pasuje nawet do mojej białej kuchni:)