środa, 14 maja 2014

Sernik z ziemniakami

Są takie dni że mamy ochotę na kawałek sernika, a w lodówce nie mamy wystarczającej ilości sera. I wtedy pytanie: Co tu z tą resztką sera zrobić ? Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie Sernika z ziemniakami. Taki sernik był pieczony już przez nasze babcie. Dodawały one ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, natomiast obecnie częściej do sernika dodajemy skrobię ziemniaczaną. 
Aby sernik nam się udał należy zadbać o to aby ziemniaki były ugotowane w nieosolonej wodzie (lub z minimalną ilością soli). 
Sernik wyszedł bardzo smaczny i nie wyczuwa się w nim ziemniaków. Przepis znalazłam tu i zmodyfikowałam do własnych potrzeb.

Składniki:
  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 300 g ugotowanych, zmielonych bądź przeciśniętych przez praskę ziemniaków 
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ekstrakt pomarańczowy lub aromat do smaku (można pomiąć)
  • pół szklanki kandyzowanej skórka pomarańczowej (pominęłam)
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy następnie rozpuszczone masło, zmielony twaróg, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, ekstrakt pomarańczowy i utrzeć na gładką masę. Masy nie ucieramy za długo ponieważ sernik nam opadnie.


Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy je do masy serowej (można dodać skórkę pomarańczy). Całość delikatnie mieszamy. Następnie masę przelewamy do wyłożonej papierem blaszki lub tortownicy o średnicy około 23 cm.


Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 80-90 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,a następnie wkładamy go do lodówki na całą noc.


Smacznego :)



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jak sama nazwa wskazuje, sernik ma być z sera a nie mieszaniną sera i kartofli! Z takiej mieszaniny to wychodzi dziadostwo i bezczeszczenie ciasta... co prawda, jednemu smakuje teściowa, drugiemu córka, ale skoro coś robimy to róbmy to dobrze. Pozdrawiam i życzę smacznego...

Słodkie Niebo pisze...

Jak zaznaczyłam sernik ten pochodzi z książki kulinarnej. Uważam że przepis został stworzony w czasach, gdy twaróg był towarem trudno dostępnym w takiej ilości w jakiej by się chciało. Przepis ten promuje ze względu na to, że jest on alternatywą dla tych wykonanych ze zwykłego twarogu jak i ze względu na to, że jest on wpisany w Polską tradycję i Naszą kulturę.