niedziela, 19 października 2014

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

W porównaniu z Drożdżowym makowcem, Makowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest znacznie szybszy, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie oraz łatwiejszy z tego względu, że ciastem łatwiej się pracuje. Jeśli po upieczeniu wierzch makowca pęknie, nie przejmujcie się tym zbytnio i zatuszujcie je pod warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Wierzch polewy możecie dodatkowo posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy, makiem, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Rolada długo zachowuje swoją świeżość, więc możecie ja przygotować nawet do 2 dni przed planowanym podaniem. Takim makowcem zaskoczycie wszystkich w tegoroczne święta Bożego Narodzenia :) Polecam :) 
Składniki (na 1 roladę)
  • 250 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru pudru
  • 75 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany np. 18%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1/2 opakowania gotowej masy makowej z bakaliami* (900g) lub Domowej masy makowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 białka + 1 białko do posmarowania makowca
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną i odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy zimne masło i siekamy. Gdy rozczyn zacznie działać dodajemy go do mąki razem z jajkiem i żółtkami. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli za gęste odrobinę śmietany. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek. 

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając wystające brzegi  pod spód.

Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy go lukrem lub roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami lub posypką cukrową. 

Smacznego :)

* Jeśli używacie masy makowej kupionej w sklepie, przed wyłożeniem jej na ciasto, dodajcie do niej kaszę mannę i ubite białka. Zdarza się że gotowe masy makowe wypływają poza ciasto, a po upieczeniu ciasto nie prezentuje się najlepiej. 







1 komentarz:

ladylaura pisze...

Uwielbiam ,moje najsłodsze wspomnienie z dzieciństwa.