piątek, 3 października 2014

Zimowy jabłecznik

A dziś pomysł na to jak podać jabłecznik, aby wyglądał interesująco, a co najważniejsze ... smakowicie !!! Dziś przepis na pyszny jabłecznik, kruchy i z cudownie pachnącym nadzieniem. Wierzch możecie udekorować lukrem lub tak jak ja, grubą warstwą cukru pudru :) Musicie wypróbować ten przepis !!! 
 

Składniki (blacha 25x40 cm):
Na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka + 1 białko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 60 ml mleka
  • 150 g masła
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej Szarej Renety)
  • 3 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć je na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem. Na patelnię dodajemy ok. 50 ml wody, cukry, cynamon i masło. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jabłka co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, patelnię zdejmujemy z ognia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, cukrami, szczyptą soli. Dodajemy mleko, jajka, masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem i smarujemy białkiem. Spód podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Na podpieczony spód wkładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na wielkość blachy o przenosimy na wałku na masę jabłkową. Jabłecznik wkładamy do piekarnika  na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzony jabłecznik posypujemy grubą warstwą cukru pudru lub polewamy lukrem i kroimy w romby. Układamy w kształt gwiazdy.

Smacznego :)






Jabłko z cynamonem 2014Jabłko z cynamonem 2014Ciasta bez miksera
 

5 komentarzy:

Galantyna.pl pisze...

Pyszne ciasto! Nie ma to jak jabłecznik!

Dominika Ostach pisze...

Wygląda niecodziennie i bardzo fajnie :)

Madlene P pisze...

Pięknie się prezentuje:)

Ewa W pisze...

jak ja lubię ciasto z jabłkami,pycha :)

RedHead pisze...

Wygląda wspaniale! Zauroczył mnie totalnie :)