poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Szybkie ciasto kakowe z polewą i orzechami włoskimi Bakalland

Dziś przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto kakowe. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne, mocno czekoladowe i świetnie wyrasta pomimo tego, że nie ubija się w nim jajek na pianę. Od osób które próbowały to ciasto, dostało same pochwały. Moim zdaniem najlepiej smakuje z polewą i kruszonymi orzechami :)

 
Składniki (ok. 18 porcji):
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli 
  • 3 jajka
  • 180 ml oleju
  • 220 ml jogurtu greckiego
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady deserowej (można dać pół na pół z mleczną lub gorzką)
  • garść orzechów włoskich Bakalland
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C (grzanie góra-dół). Suche składniki przesiewamy do jednej miski. Do drugiej miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy do połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 11x35 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i równamy. Pieczemy przez około 40-45 minut. 

Orzechy siekamy (nie musi myć drobno). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego :)

W porcji ok. 260 kcal
B [g] 4,71
W [g] 26,79
T [g] 14,9
 




 

Uczta pod gołym niebem
Z dziećmi i dla dzieci

1 komentarz:

kasia pisze...

Bardzo apetyczne zdjecia...
Polaczenie kawa + czekolada nie moze nie byc udane!
:)

Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl