Dziś przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto kakowe. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne, mocno czekoladowe i świetnie wyrasta pomimo tego, że nie ubija się w nim jajek na pianę. Od osób które próbowały to ciasto, dostało same pochwały. Moim zdaniem najlepiej smakuje z polewą i kruszonymi orzechami :)
Składniki (ok. 18 porcji):
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 3 jajka
- 180 ml oleju
- 220 ml jogurtu greckiego
- 100 g czekolady deserowej (można dać pół na pół z mleczną lub gorzką)
- garść orzechów włoskich Bakalland
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C (grzanie góra-dół). Suche składniki przesiewamy do jednej miski. Do drugiej miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy do połączenia składników.Keksówkę o wymiarach 11x35 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i równamy. Pieczemy przez około 40-45 minut.
Orzechy siekamy (nie musi myć drobno). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
W porcji ok. 260 kcal
B [g] 4,71
W [g] 26,79
T [g] 14,9
Polecam również Ekspresowe ciasteczka muesli z jagodami goji Bakalland.
1 komentarz:
Bardzo apetyczne zdjecia...
Polaczenie kawa + czekolada nie moze nie byc udane!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Prześlij komentarz