Parfait to inaczej mrożony deser podawany zazwyczaj w wysokim naczyniu / pucharku. W jego składzie znajduję się mrożony krem, bita śmietana lub syrop owocowy. Ja jednak odchudziłam nieco ten deser i zamiast bitej śmietany użyłam jogurtu naturalnego. Na śniadanie jak znalazł taki deser :)
Składniki:- 25 g płatków owsianych
- 20 g otrębów owsianych
- 50 g jagód (mogą być mrożone)
- 5-6 suszonych żurawin
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki jabłek smażonych ze słoika
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 30 ml mleka
Mus jabłkowy lub smażone jabłka dzielimy do dwóch szklanek lub pucharków.Do jogurtu naturalnego o kremowej konsystecji dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Jogurt dzielimy na pół i wlewamy do 2 naczyń.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy płatki owsiane i otręby, posiekaną żurawinę, wiórki kokosowe i mleko. Wszystko razem mieszamy na małym ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy jagody i wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy łącząc wszystkie składniki oraz po to żeby jagody się rozmroziły.
Owsiankę z patelni dzielimy na pół i przesypujemy równo do obu naczyń.
Smacznego :)
3 komentarze:
Idealne na śniadanko :)
dobry sposób na smaczne i pożywne śniadanie :) jagody - wspomnienie lata o tej porze roku :)
wygląda idealnie!
Prześlij komentarz