środa, 13 listopada 2013

Parfait czyli deser na śniadanie z jogurtem, jagodami i suszoną żurawiną

Parfait to inaczej mrożony deser podawany zazwyczaj w wysokim naczyniu / pucharku.  W jego składzie znajduję się mrożony krem, bita śmietana lub syrop owocowy. Ja jednak odchudziłam nieco ten deser i zamiast bitej śmietany użyłam jogurtu naturalnego. Na śniadanie jak znalazł taki deser :)
Składniki:
  • 25 g płatków owsianych
  • 20 g otrębów owsianych
  • 50 g jagód (mogą być mrożone)
  • 5-6 suszonych żurawin
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki jabłek smażonych ze słoika
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 30 ml mleka
Wykonanie:

Mus jabłkowy lub smażone jabłka dzielimy do dwóch szklanek lub pucharków.Do jogurtu naturalnego o kremowej konsystecji dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Jogurt dzielimy na pół i wlewamy do 2 naczyń. 

Na rozgrzaną patelnie wsypujemy płatki owsiane i otręby, posiekaną żurawinę, wiórki kokosowe i mleko. Wszystko razem mieszamy na małym ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy jagody i wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy łącząc wszystkie składniki oraz po to żeby jagody się rozmroziły.

Owsiankę z patelni dzielimy na pół i przesypujemy równo do obu naczyń.

Smacznego :)



Akcja ŻURAWINOWA!
Zdrowe słodkości

3 komentarze:

Natalie pisze...

Idealne na śniadanko :)

teenager ;) pisze...

dobry sposób na smaczne i pożywne śniadanie :) jagody - wspomnienie lata o tej porze roku :)

Julia pisze...

wygląda idealnie!