Znudziły wam się klasyczne paszteciki? A może wy lub wasi świąteczni goście nie jedzą mięsa? Jeśli tak to polecam pyszne a'la paszteciki z farszem porowo-jajecznym. Taką przystawkę z powodzeniem będziecie mogli podać w towarzystwie białego barszczu rozlanego w szklanki.
Składniki:
Ciasto półkruche:
- 250 g mąką pszenną
- 80 g Smalczyku Roślinnego z jabłkiem i cebulką lub masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 1 por
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki koperku
- sól i pieprz
- 1 jajko
- mieszanka czarnuszki i majeranku lub np. kminkiem
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dodając łyżkę jogurtu lub wody gdyby ciasto nie chciało się kleić. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki minimum 1 godzinę.
Jajka gotujemy na twardo z łyżką soli.Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupki i drobno siekamy. Pora myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię z przekładamy pora z czosnkiem, przyprawami i chwile dusimy. Wystudzonego pora łączymy z jajkami, bułką tartą, posiekanym koperkiem.
Ciasto z lodówki wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Na brzeg jednej części nakładamy farsz. Ciasto zwijamy w rulon, lekko dociskamy brzegi ciasta, następnie rulon kroimy skośnie ostrym nożem na paszteciki.
Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. Paszteciki pieczemy około 20-25 min w temp. 180.
Smacznego :)
Też chcielibyście otrzymać taką paczkę ? Zajrzyjcie tu aby dowiedzieć się więcej przesyłce od STREETCOM.
1 komentarz:
Prezentują się swietnie :)
Prześlij komentarz