piątek, 25 września 2015

Wypieki z jabłkami - porady

Dziś kilka porad dla osób które chcą, aby ich ciasta z jabłkami wyglądały i smakowały tak jak te z dobrej cukierni. 

1. Podstawą jabłka
Należy pamiętać że do przygotowania szarlotki najlepiej sprawdzają się twarde i lekko kwaśne odmiany jabłek. Takie owoce nie rozpadną się tak szybko podczas pieczenia. Najlepszymi odmianami są: szara reneta, antonówka lub gloster.
2. Idealne nadzienie
Niekiedy jabłka mają w sobie bardzo dużo soku, a nadzienie robi się dość rzadkie. W takiej sytuacji można zagęścić masę dodając galaretkę w proszku np. o smaku cytrynowym, 1-2 łyżki kaszy manny, taką samą ilość mąki ziemniaczanej lub kisielu w proszku.
3. Zapach
Aby nasze ciasto nabrało cudownego zapachu, do nadzienia warto dodać ziarenka z laski wanilii lub świeżo starty cynamon. Jeśli lubicie eksperymentować z aromatem cynamon częściowo można zastąpić kardamonem, przyprawą korzenną, a nawet imbirem. Przyprawy te wspaniale podkreślą smak jabłek.
4. Kruche Ciasto
Nadzienia jabłkowe świetnie łączą się zarówno z biszkoptami i kruchym ciastem. Większość z nas jednak wybierając ciasto z jabłkami, wybiera klasyczną wersję szarlotki na kruchym spodzie. Aby kruche ciasto zachwycało swoim smakiem, najlepiej użyć do niego prawdziwego masła o wysokiej jakości. Masło powinno być dobrze schłodzone zanim zaczniemy wyrabiać ciasto. Jeśli lubimy bardzo kruche ciasta część mąki pszennej można również zastąpić mąką krupczatką.
Kruche ciasto najlepiej szybko zagnieść i schować do lodówki na ok. 1 godz. Gdyby w czasie wyrabiania ciasta pojawił się w problem z jego zagnieceniem, można dodatkowo dołożyć 1 żółtko lub 1 łyżkę śmietany.
5. Wstępne pieczenie
Zanim na kruche ciasto nałożymy masę jabłkową, dobrze jest podpiec spód przez ok. 10 min. Dzięki temu zabiegowi będziemy mieć pewność że ciasto będzie w 100% upieczone
6. Nowe dodatki
Jeśli znudzeni jesteśmy już klasycznym nadzieniem jabłkowym można go wzbogacić o kilka różnych dodatków. Część jabłek można zastąpić gruszkami, świeżymi winogronami lub rodzynkami czy suszoną żurawiną. W czasie smażenia nadzienia jabłkowego można dorzucić 3 goździki czy gwiazdkę Anyżu, a gdy nadzienie lekko przestygnie można dodać startą na tarce skórkę z wyszorowanej cytryny czy z pomarańczy. Pomysłów na odświeżenie klasycznego przepisu jest bez liku!
 

Poniżej kilka przepisów na ciasta z jabłkami

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju

Szarlotka z cynamonem krucho-drożdżowa

Szarlotka na kruchym cieście z pianką




Tartaletki z jabłkami

Szarlotka kukurydziana bez cukru

Zimowy jabłecznik

Jabłecznik Alzacki


Apple pie czyli amerykańska szarlotka

Jabłecznik półfrancuski smaczny i kruchy


Pełnoziarnista krucha szarlotka


Jabłecznik półfrancuski smaczny i kruchy

Krucha szarlotka

Brak komentarzy: