środa, 5 sierpnia 2015

Ekspresowe ciasteczka muesli z jagodami goji i żurawiną Bakalland

Lato kojarzy mi się z wycieczkami rowerowymi, upalnymi dniami spędzonymi nad wodą oraz wypadami w góry. Wówczas zawsze mam pod ręką zarówno butelkę wody jak i coś małego do zjedzenia. Często na takie wyjazdy piekę nawet podwójną porcję ciastek, aby później podzielić się z nimi z innymi osobami. Moimi ulubionymi ciastkami są Ciastka Digestive jednak przygotowanie ich pochłania sporo czasu. Znacznie łatwiejsze i szybsze w wykonaniu są ciastka z płatkami owsianymi, musli oraz z suszonymi owocami firmy Bakalland. Wystarczy wszystko razem wymieszać i uformować okrągłe ciastka lub prostokątne batoniki. Kształt ciastek oraz składniki zależą od Was i od ilości czasu który macie :) 

Składniki (na 20 średniej wielkości ciastek):
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 szkl. płatków owsianych górskich
  • 0,5 szkl. musli chrupiącego musli BA! Bakalland 
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 0,25 szl. jagód goji Bakalland
  • 0,25 szl. żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 0,25 szkl. słonecznika łuskanego 
  • 0,25 wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • płatki migdałów do posypania ciastek
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w niewielkim rondelku razem z cukrem i miodem. Do rondelka z przestudzą masą wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcjami ciasto na papier i łyżką równamy brzegi ciastek. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 min. 

Smacznego :) 

W 1 ciastku ok. 134 kcal
B [g] 2,68
W [g] 12,17
T [g] 7,83




3 komentarze:

Ania pisze...

Najlepsze ciastka, to ciastka musli. Ja właśnie piekę batony owsiane, ale twój przepis już wydrukowałam :)

Foodmania pisze...

uwielbiam bakaliowe ciasteczka! :)

kasia pisze...

Znakomite!
W sam raz na wyprawe do parku, albo na szybka przekaske!
:)

Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl