Lato kojarzy mi się z wycieczkami rowerowymi, upalnymi dniami spędzonymi nad wodą oraz wypadami w góry. Wówczas zawsze mam pod ręką zarówno butelkę wody jak i coś małego do zjedzenia. Często na takie wyjazdy piekę nawet podwójną porcję ciastek, aby później podzielić się z nimi z innymi osobami. Moimi ulubionymi ciastkami są Ciastka Digestive jednak przygotowanie ich pochłania sporo czasu. Znacznie łatwiejsze i szybsze w wykonaniu są ciastka z płatkami owsianymi, musli oraz z suszonymi owocami firmy Bakalland. Wystarczy wszystko razem wymieszać i uformować okrągłe ciastka lub prostokątne batoniki. Kształt ciastek oraz składniki zależą od Was i od ilości czasu który macie :)
Składniki (na 20 średniej wielkości ciastek):- 125 g margaryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1,5 szkl. płatków owsianych górskich
- 0,5 szkl. musli chrupiącego musli BA! Bakalland
- 3 łyżki mąki owsianej
- 0,25 szl. jagód goji Bakalland
- 0,25 szl. żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 0,25 szkl. słonecznika łuskanego
- 0,25 wiórków kokosowych
- 1 jajko
- płatki migdałów do posypania ciastek
Margarynę rozpuszczamy w niewielkim rondelku razem z cukrem i miodem. Do rondelka z przestudzą masą wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcjami ciasto na papier i łyżką równamy brzegi ciastek. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 min.
Smacznego :)
W 1 ciastku ok. 134 kcal
B [g] 2,68
W [g] 12,17
T [g] 7,83
3 komentarze:
Najlepsze ciastka, to ciastka musli. Ja właśnie piekę batony owsiane, ale twój przepis już wydrukowałam :)
uwielbiam bakaliowe ciasteczka! :)
Znakomite!
W sam raz na wyprawe do parku, albo na szybka przekaske!
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Prześlij komentarz