Dziś prosty przepis na pyszną i zdrową surówkę z kapusty pekińskiej. Zrobiłam ją w 2 wersjach. Pierwszą z dodatkiem oliwy z oliwek, drugą zaś z dodatkiem jogurtu naturalnego i majonezu. Sami wybierzcie która z tych wersji wam bardziej smakuje :) Polecam :)
I wersja z oliwą z oliwek
Składniki:
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1/2 korzenia selera
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- sok z cytryny
- sól morska
- 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Kapustę pekińska myjemy i drobno kroimy. Wrzucamy do dużej miski. Czerwoną cebulę i natkę pietruszki siekamy. Korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce dużych oczkach.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy lub nie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
Do szklanki wlewamy oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Sos mieszamy i dodajemy do surówki.
II Wersja z majonezem i jogurtem
Składniki:
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1/2 selera
- 1 szt cebula czerwona
- 3 łyżki natki pietruszki
- pieprz
- sól morska
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Kapustę pekińska myjemy i drobno kroimy. Wrzucamy do dużej miski. Czerwoną cebulę i natkę pietruszki siekamy. Korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy lub nie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
W małej miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym oraz solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką.
Smacznego :)
I wersja surówki |
II wersja surówki |
1 komentarz:
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
Prześlij komentarz