niedziela, 6 października 2013

Oczy carycy

Szukacie przepisu na efektowne ciasto ? Już znaleźliście !!! Oczy Carycy to ciasto baaardzo smaczne łączące w sobie a'la biszkopt, krem karpatkowy, galaretkę i dla przełamania smaku biszkopty nasączone w kawie. Goście będą zachwyceni :)


Składniki (na blachę 33x23 cm)
Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 250 g masła
Dodatkowo:
  • 2 galaretki (dałam gruszkową i niebieską)
  • paczka okrągłych biszkoptów 180 g
Napar do biszkoptów: 
  • 1 łyżeczka kopiasta kawy 
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Miskę z ciastem odstawiamy.

Ciasto ciemne. W drugiej misce żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.

1 i 1/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl. rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.

Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem.

Wierzch opcjonalnie polewamy polewą czekoladową. Schładzamy w lodówce.

Smacznego :)








5 komentarzy:

favcook pisze...

Ale wysokie i pewnie dobre! :)

gin pisze...

Wygląda imponująco!

Karolina Kowalska pisze...

wygląda bardzo apetycznie. ;D

Anonimowy pisze...

wyśmienite :)

Anonimowy pisze...

Na jaką blachę są podane proporcje? zamierzam dziś zrobić to ciasto,ale bez biszkoptów i galaretki.