niedziela, 29 czerwca 2014

Zupa rybna z dorszem

Jeśli znudziły się wam tradycyjne smażone filety z ryby proponuje dla odmiany pyszną zupę z dorsza. Do takiej zupy możecie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę lub podać ją z pieczywem. Zupa jest bardzo sycąca i zdrowa ! Nie od dziś wiadomo że ryby pozytywnie wpływają na nasz organizm, a zatem i na nasz wygląd! :) Polecam na obiad zamiast tradycyjnego rosołu :)
  
Składniki:
  • 700 g ryb (ja wykorzystałam filety z dorsza)
  • 2 cebule
  • 2 ziarna pieprzu
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • włoszczyzna
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry wody
  • 100-150 ml śmietany 18 %
  • świeży koperek do posypania
Wykonanie:
Ryby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony do momentu aż pojawią się czarne bąble na powierzchni. Opaloną cebulę wrzucamy do wysokiego rondelka, do którego dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, włoszczyznę i 2 litry wody. Całość gotujemy na niewielkim gazie aż warzywa będę pół twarde.

Następnie dodajemy rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut. 

Do małej miski wlewamy dużą łyżkę wywaru, dodajemy śmietanę, pieprz cytrynowy, pieprz zwykły i szczyptę soli. Śmietanę łączymy z wywarem, a następnie powoli wlewamy ją do wywaru rybnego. Nie gotujemy. Zupę przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem

Smacznego :)
 
 
Lato w pełni!

1 komentarz:

Dominika Starańska pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.