Jeśli znudziły się wam tradycyjne smażone filety z ryby proponuje dla odmiany pyszną zupę z dorsza. Do takiej zupy możecie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę lub podać ją z pieczywem. Zupa jest bardzo sycąca i zdrowa ! Nie od dziś wiadomo że ryby pozytywnie wpływają na nasz organizm, a zatem i na nasz wygląd! :) Polecam na obiad zamiast tradycyjnego rosołu :)
Składniki:
- 700 g ryb (ja wykorzystałam filety z dorsza)
- 2 cebule
- 2 ziarna pieprzu
- szczypta pieprzu cytrynowego
- włoszczyzna
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry wody
- 100-150 ml śmietany 18 %
- świeży koperek do posypania
Ryby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony do momentu aż pojawią się czarne bąble na powierzchni. Opaloną cebulę wrzucamy do wysokiego rondelka, do którego dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, włoszczyznę i 2 litry wody. Całość gotujemy na niewielkim gazie aż warzywa będę pół twarde.
Następnie dodajemy rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut.
Do małej miski wlewamy dużą łyżkę wywaru, dodajemy śmietanę, pieprz cytrynowy, pieprz zwykły i szczyptę soli. Śmietanę łączymy z wywarem, a następnie powoli wlewamy ją do wywaru rybnego. Nie gotujemy. Zupę przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem
Smacznego :)
1 komentarz:
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz