sobota, 12 października 2013

Mini Muffiny Kakaowo- Różane

Kiedyś siedząc i obserwując inne blogi natknęłam się na takie śliczne miniaturowe muffiny wg przepisu miloscwbrzuchumam. Wyglądały uroczo wiec postanowiłam sama kiedyś takie zrobić wg własnego uznania. Wykonanie zarówno muffin jak i kremu jest banalnie proste i nie wymaga większego doświadczenia, natomiast efekt będzie murowany !!!

Składniki (na około 20 sztuk):
Na muffiny:
  • 60g mąki pszennej
  • 1 łyżka fruktozy lub zwykłego cukru
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 30g stopionego masła
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżeczka marmolady różanej
Na krem:
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka marmolady różanej
  • Kolorowa posypka/Czekoladowe serduszka itp
  • 3 łyżki łyżki mascarpone
  • 1 łyżka kremowego twarogu 
Wykonanie:
Jajko miksujemy z fruktozą, dodajemy stopione i ostudzone masło. Marmoladę rozcieramy z wodą różaną i dodajemy do mokrych składników. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi.
 
Masę przekładamy do do rękawa cukierniczego i wyciskamy do silikonowej foremki do mini czekoladek.  Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut. Studzimy na kratce.
 
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Nakładamy do szprycy i wyciskamy na muffiny. Na końcu posypujemy posypką lub dekorujemy wg uznania. Muffinki można nabić na wykałaczki wtedy będą się pięknie prezentowały.
 
Smacznego :) 






1 komentarz:

Małgorzata Z pisze...

Jak słodko wyglądają, mniam.