Zapomnieliście kupić chleba na śniadanie albo w sklepie całe pieczywo było już wykupione ? Nie panikujcie że na śniadanie znów będą płatki z mlekiem, ponieważ mam na to sposób, a mianowicie jest nim chlebek rodem z Finlandii. Do wykonania takiego chlebka używa się proszku do pieczenia zamiast drożdży, dlatego też jest on tak prosty, szybki i idealny na śniadanie
Przepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris.
Składniki:- 225 g mąki jęczmiennej lub żytniej (użyłam żytniej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- płaska łyżeczka jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka oleju
- 90 ml mleka ze śmietaną pół na pół
- 90 ml maślanki
- 2 łyżki niesolonego masła, roztopionego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę do pieczenia natłuszczamy łyżką oleju.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy cukier, mieszankę mleka i śmietany, maślankę, masło. Całość mieszamy. Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie przekładamy na blachę. Ciasto spłaszczamy na kształt okręgu na grubość około 1 cm. Chlebek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Chlebek pieczemy przez 10-15 min lub do momentu aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu pieczywo kroimy w kliny i podajemy.
Smacznego :)
1 komentarz:
Ciekawy ten chlebek, wcześniej na niego nie trafiłam, więc tym bardziej się cieszę, że dodałaś go do mojej akcji skandynawskiej ;) Pozdrawiam i zapraszam do dalszego testowania przepisów kuchni skandynawskiej. Moja akcja potrwa jeszcze 2 tygodnie :)
Prześlij komentarz