Dziś mija dokładnie 1 rok od założenia bloga. Sama nie wiem jak to się stało że czas tak szybko zleciał ... Na 1 urodziny dodaje przepis na pyszne kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Ciasto dość łatwe w wykonaniu, a do wypieku można użyć także ananasów z puszki, moreli, świeżych jabłek lub innych sezonowych owoców :)
Składniki:Ciasto:
- 2 szkl mąki krupczatki
- 150 g masła / margaryny
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 1/3 szkl cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl mąki krupczatki
- 1/3 szkl cukru pudru
- 100 g margaryny
- 1 l mleka
- 3 budynie wanilinowe (na 0,5 l mleka lub 2 opakowanie na 0,75 l)
- 5 łyżek cukru
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do oprószenia
Ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wylepiamy nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy i podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Popieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Kruszonka
Kruszonkę zagniatamy podobnie jak ciasto, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Masa
Budynie gotujemy na 1 litr mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając 5 łyżek cukru. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły rozsmarowujemy równo na podpieczonym spodzie.
Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w dość grube plasterki, które następnie układamy na budyniu lekko dociskając. Na wierzch ścieramy kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy odstawiamy do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
1 komentarz:
Gratuluję wytrwałości, taki blog to na pewno wyzwanie. Jadłem podobne ciasto tylko że z jabłkami i było pyszne. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz