wtorek, 29 października 2013

Surówka z pora

Będąc ostatnio w jednej z jadłodajni w Kielcach jadłam pyszną surówkę z pora. Dawno sama takiej nie robiłam, wiec postanowiłam ją przygotować. Do jej wykonania nie potrzeba za wiele czasu. Jeśli jesteście na diecie zamiast dodatku majonezu możecie użyć jogurtu naturalnego. Polecam nie tylko do obiadu :)

Składniki:
  • 2 kawałki pora ( biała część i nieco zielonej)
  • 1 większe jabłko
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz 
Wykonanie:
Wnętrze pora dokładnie myjemy, ponieważ wewnątrz mogą znaleźć się ziarenka piasku. Ostrym nożem szatkujemy pora. Jabłko myjemy (obieramy lub nie) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W niewielkiej miseczce mieszamy majonez ze śmietaną i przyprawami i dodajemy do surówki. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Surówkę odkładamy do lodówki do przegryzienia się smaków.
Smacznego :)
 



3 komentarze:

JemCoDobre pisze...

Por jest znany ze swoich znakomitych właściwości - jest bardzo zdrowy, a zatem surówkę z niego można jeść jak najczęściej.

DominikaD pisze...

Tez robię sałatkę z pora, ale trochę inaczej :) Pewnie Twoja wersja również by mi smakowała! Dodaję do akcji i pozdrawiam!

Julia pisze...

porowa, mniam!