W oryginale "Pawi ogon" przygotowuje się na biszkopcie, jednak ja bardzo lubię kruche ciasto, więc wykonałam je w całości z ciasta kruchego.
Ciasto jest nieco pracochłonne jednak zapewniam was, że oprócz tego iż świetnie wygląda to smakuje jeszcze lepiej. Inspiracją był przepis Jagi. Polecam :)
Składniki:Ciasto jest nieco pracochłonne jednak zapewniam was, że oprócz tego iż świetnie wygląda to smakuje jeszcze lepiej. Inspiracją był przepis Jagi. Polecam :)
Blaszka 25x36 cm
Ciasto miodowe:
- 300 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 100 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 szkl. mąki tortowej,
- 1/2 kostki margaryny,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 małe jajka,
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki tortowej,
- 1/2 kostki margaryny
- słoiczek powideł śliwkowych
- 15-20 dag orzechów
- 2 galaretki
Ciasto miodowe
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każde ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Ciasto miodowe pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 min w temperaturze 180-190ºC.
Rolady
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na na 3 części. Każdą ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Następnie rozwałkowane ciasto smarujemy powidłami, posypujemy orzechami posiekanymi orzechami i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min.
Krem
Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń, żółtka i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników.
Galaretka
Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt "Przełożenie").
Przełożenie
- Ciasto miodowe
- Połowa masy
- Rolady
- Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia galaretki najlepiej do lodówki.
- Druga połowa masy budyniowej
- Ciasto miodowe
- Opcjonalnie np. polewa czekoladowa (przepis na polewę znajdziecie tu.)
Polecam również przepis m.in. na:
Ciasto Snikers
Ciasto brzoskwiniowe z budyniem,
Ciasto Generał,
Ciasto królewskie/ Królewiec.
3 komentarze:
Witam,
w opisie wykonania kremu występują żółtka, a w składnikach ich nie ma. Ile trzeba użyć?
Pozdrawiam, Marta
Można dodać 2 żółtka lub całkowicie je pominąć w przepisie na krem.
Pozdrawiam :)
Witam, robiłam to cissto dawno temu z przepisów siostry Anastazji, ale na biszkopcie ,jest trochę pracochłonne ale super i warto,polecam
Prześlij komentarz