niedziela, 13 października 2013

Naleśniki w wersji zwykłej i kakaowej

Pyszne i co najważniejsze zdrowe naleśniki, w sam raz na niedzielne śniadanie. Moje naleśniki wykonałam w 2 wersjach. Jako pierwsze upiekłam zwykłe naleśniki, kolejno usmażyłam kakaowe naleśniki,  które podałam z twarożkiem i jogurtem naturalnym. Wykonałam je w takiej a nie innej kolejności, żeby po prostu nie brudzić miliona garnków :P A w niedziele to chyba nikt nie lubi zmywać :)
Polecam również wspaniałe Naleśniki wg Gordona Ramsay'a :)

 
Składniki (na 2 naleśniki):
  • 100 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej, żytniej itp
  • 0,5 szkl mleka
  • 0,5 szkl wody (lub mniej, a to zależy od mąki)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka miodu 
  • kilka łyżek oleju do smażenia
Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy trzepaczką lub mikserem. Konsystencja powinna być lekko gęsta jednak o lejącej strukturze. Ciasto zawierające dużo mąki po upieczeniu będzie twarde i nie smaczne. Teflonową patelnię rozgrzewamy. Opcjonalnie można dodać odrobinę oleju i rozsmarować na całej powierzchni. Porcję ciasta wylewamy na patelnię i rozprowadzamy je obracając patelnie w równe strony. Smażymy na złoto kilka minut z każdej ze stron. 
Podajemy z twarożkiem, musem z jabłek, powidłami lub miodem.
Smacznego :)
*Aby wykonać kakaowe naleśniki należy do ciasta dodać pół łyżeczki lub płaska łyżeczkę kakao i odrobinę cukru ponieważ kakao sprawia że naleśniki robią się lekko gorzkie.






1 komentarz:

teenager ;) pisze...

naleśnikowe niebo, wczoraj jadłam ;) lubię obie wersje i najlepiej nadziane dżemem czy twarożkiem ;D